Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostře sledované cvičení Zapad 2017: Má mít svět obavy z ruské vojenské modernizace?

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - V polovině září uskuteční Rusko operaci Zapad 2017 - rozsáhlá vojenská cvičení poblíž hranic pobaltských států a Polska a na území nezávislého Běloruska. Od konce studené války tady nebyl ještě trénink, který by vyvolával tolik obav a spekulací, jako tato Putinova přehlídka nejmodernějších vojenských strojů.

Zapad 2017 vyvolává mnoho spekulací. Bude se jednat o běžné cvičení s cílem připravit svou těžkou, lehkou i specializovanou techniku? Nebo se to ukáže být dobře promyšleným prvním krokem k tomu, aby se ruské jednotky natrvalo usadily ve vzdorném spojenci Bělorusku? A nebo se může jednat, jak se mnozí obávají, o temnou předehru k invazi do sousedních pobaltských států, kteří jsou členy NATO?Reportér časopisu The National Interest, Peter Zwack, byl před několika lety svědkem ruského vojenského cvičení Zapad 2013. Popisuje, jak kolona černých SUV přivezla prezidenta Vladimira Putina společně s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem a dalšími ministry. Samotné cvičení bylo impozantní ukázkou toho nejlepšího, co ruská armáda má k dispozici. Jedno bylo jasná, ruská vojenská revoluce se povedla a stát se teď může v klidu porovnávat s USA.Ruská invaze v roce 2008 v Gruzii ukázala, v jak špatném stavu se armáda nachází. Vpád byl nakonec úspěšný jen díky tomu, že Rusové disponovali větší palebnou sílou a na své straně měli víc lidí. Vladimír Putin z toho nebyl nadšený. Nechal si zavolat zodpovědné lidi a nařídil reformu. Poprvé jsme "novou" vojenskou taktiku mohli vidět při anexi Krymu v březnu 2014. Tehdy se ruským jednotkám podařilo rychle převzít vládní budovy bez zbytečného krveprolití, zatímco vojenské základny se postupně v klidu zbraní vzdaly.V Moskvě zatím státní televize hrály vlastenecké fanfáry a šířily propagandu o tom, jak se na Krymu objevila hrozba NATO. Ruští obyvatelé kampani rychle propadli a oslavovali invazi jako oprávněnou. Vše se zdálo idylické až do chvíle, kdy se separatisté na východě Ukrajiny střetli v krvavých bitvách s vládními jednotkami. Krutost na válečném poli a vysoké ztráty přimělo mnoho etnických Rusů na ukrajinském území odmítnout připojení ke Krymu.

Další ukázku "nové generace armády" jsme mohli spatřit při ruské intervenci v Sýrii na konci září roku 2015. Jednalo se o první operaci od konce studené války, kdy se Rusko oficiálně připojilo k bojům mimo hranice bývalého Východního bloku. Rusko v Sýrii hrdě ukázalo, že i bez nukleárních zbraní jsou schopni mít navrch.Pro západ nejsou ani tak znepokojivé, že Rusko disponuje s jadernými hlavicemi. Země investuje mnoho peněz do modernizace pozemních i vzdušných sil a největším problémem se zdá být fakt, že ruští velitelé se snaží psychologicky i materiálně zmobilizovat obyvatelstvo k něčemu, co se zdát být válkou s USA. A přitom je jasné, že Putin žádnou válku ale nechce.Jak se termín Zapadu 2017 přibližuje, mělo by USA podle Zwacka přijmout neochvějnou rezoluci. V první řadě je důležitě stát pevně za NATO a jeho spojenci, ale také se připravit na ty nejhorší scénáře jako je ruská invaze do Pobaltí. USA i Evropská unie by se však neměla mít na pozoru jen před vojenskými manévry Ruska, ale obezřetní by měli být zejména před klamavou propagandu. Rusko se zdá, že se soustavně připravuje na možný konflikt, a západ by měl také.

Témata:  USA EU Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy