Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V jakých podmínkách žijí uprchlíci? V Calais trpí nedostatkem spánku, policie jim bere věci

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Velká část migrantů žijících v Calais spí méně než čtyři hodiny v noci. Většina z nich žije venku v malém nebo vůbec žádném úkrytu. Ukázal to nový průzkum, ze kterého cituje francouzská verze serveru The Local.

Průzkum zveřejněný v pondělí organizací L'Auberge des migranti se zabývá podmínkami, v nichž žijí mnozí migranti a uprchlíci. Úřady zrušily na podzim roku 2016 nechvalně známý tábor „Džungle" v Calais, stovky přistěhovalců zde ale stále nocují. Jejich počet se přitom dál zvyšuje.

Více než tři čtvrtiny oslovených (76 procent) uvedly, že policie nebo uklízeči sebrali jejich úkryty během předchozího týdne. Respondenti uvedli, že něco takového se jim v průměru za posledních sedm dní stalo třikrát.

Migranti také podle svých slov příliš nespí. Každou noc prý mohou spát v průměru tak tři a půl hodiny. Asi než každý druhý (55 procent) z 162 migrantů, kteří odpověděli na otázky výzkumníků, uvedl, že spí v noci méně než čtyři hodiny. Jen jedno procento si dopřává spánek dlouhý sedm hodin, jak doporučují odborníci, píše server.

Průzkum také vrhl trochu světla na profil těch, kteří v Calais nocují. Přibližně třetina (31 procent) zde už žije delší dobu než tři měsíce, zhruba stejný podíl tu pak strávil jeden až tři měsíce.

Minulý týden orgány zpřístupnily přenosné toalety a kohoutky s vodou i mimo charitativní centrum na silnici u severního přístavu Calais. Ministerstvo vnitra a město Calais podaly odvolání proti červnovému rozsudku soudu v nedalekém Lille, který jim nařídil, aby poskytly migrantům sanitační zařízení.

Vyjádřily totiž obavy z toho, že by to povzbudilo vznik nových provizorních táborů, nejvyšší správní soud Francie však odvolání odmítl a uvedl, že neschopnost státu zajistit základní potřeby migrantů „je vystavila nelidskému a ponižujícímu zacházení".

Nová francouzská centristická vláda přijala tvrdou linii v přístupu ke Calais, ministr vnitra Gerard Collomb řekl, že nechce, aby se město stalo „hnisajícím bolákem“. Prezident Emmanuel Macron uvedl, že má za cíl nalézt útočiště pro všechny migranty, kteří žijí ve Francii, do konce roku.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy