Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

No-go zóny ve Švédsku vyvolaly diplomatickou roztržku s Norskem

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm – Spor o to, zda ve Švédsku existují takzvané no-go zóny, způsobil politickou roztržku mezi Švédskem a Norskem. Švédská ministryně pro migraci zrušila schůzku se svou norskou kolegyní na poslední chvíli poté, co usoudila, že její cesta je součástí kampaně pro nadcházející volby v Norsku.

Norská ministryně pro migraci a integraci a politička pravicově populistické Pokrokové strany Sylvi Listhaugová přicestovala v úterý do Švédska na návštěvu, která jí má podle jejích slov poskytnout přehled o práci na integraci v sociálně ekonomicky postižených oblastech, informuje server The Local.

Mezi jejími plánovanými aktivitami bylo například setkání se švédským šéfem národní policie Danem Eliassonem a výlet na stockholmské předměstí Rinkeby. Norská politička také byla na poslední chvíli informována o tom, že dříve plánované setkání se švédskou ministryní pro migraci Heléne Fritzonovou bylo zrušeno.

Fritzonová vysvětlila norskému deníku Verdens Gang (VG), že v posledních dnech jí bylo jasné, že tato návštěva byla jen součástí kampaně Listhaugové, která měla šířit „nepřesný obraz Švédska".

„Jasný příklad lze najít v dnešním rozhovoru s VG, kde mimo jiné tvrdí, že ve Švédsku existuje 60 no-go zón, což je úplný nesmysl. Po volbách se s radostí setkám s norskými kolegy. Ale nechci být součástí této kampaně," uvedla Fritzonová pro VG.

Švédská ministryně odkazovala na slova Listhaugové, která prohlašovala, že „paralelní společnosti se ve Švédsku vyvíjí na více než 60 místech", které označila za „no-go zóny". Trvala také na tom, že na místech s „velkým množstvím lidí s přistěhovaleckým původem panuje bezpráví a kontrolu přebírají zločinci"

Švédské noviny Aftonbladet uvádí, že norská vláda varovala před schůzkou Švédsko varovala, citovaly přitom anonymní zdroje ze švédského ministerstva zahraničí. „Spojili se s nimi a varovali, že tato návštěva možná má zavádějící účel a předem se omluvili," uvedl zdroj, který dodal, že bylo jasné, že návštěva neměla podporu celé norské vlády.

Na poznámku o no-go zónách reagovala i norská premiérka Erna Solbergová. „Listhaugová se musí ujistit, že to, co říká, je v souladu s tím, jak místní úřady vyhodnotily situaci,“uvedla. Švédské policejní a záchranné služby opakovaně odmítly pojem „no-go zóny". Úřady tvrdí, že naopak posilují přítomnost v místech, která jsou považována za zranitelná.

„Nemáme vůbec žádné no-go zóny, ve skutečnosti je to přesně naopak. Pohybujeme se ve všech oblastech stejnou měrou, stejnou rychlostí, ale někdy dostáváme náznaky, nebo vidíme, že něco není v pořádku. A pak přijmeme bezpečnostní opatření,“ řekl šéf hasičů z jednoho ze stockholmských předměstí. Listhaugová už v minulosti používal Švédsko jako varovný příklad, když žádala přísnější imigrační politiku v Norsku.

Témata:  Švédsko Norsko Erna Solbergová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy