Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskvě se nelíbí prohlídka ruské obchodní mise ve Washingtonu Američany

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Moskva - Kolem uzavření ruského konzulátu v San Francisku a dvou diplomatických misi v New Yorku a Washingtonu je stále víc dusno. Ruské ministerstvo zahraniční si předvolalo zástupce amerického velvyslance kvůli plánovanému prohledání ruské obchodní mise ve Washingtonu.

Na ministerstvo byl předvolán Anthony Godfrey a Rusko mu předalo protestní nótu proti plánovanému prohledání ruské obchodní mise ve Washingtonu. V nótě se hovoří o "nelegální inspekci", kterou by americké služby mohly využít k provokaci a umístit na misi "kompromitující materiál".

"Předvolali jsme radu z amerického velvyslanectví Anthonyho Godfreye. Byl mu předán protestní dopis týkající se úmyslu amerických úřadů prohledat ruskou obchodní misi ve Washingtonu," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle agentury Interfax ruské ministerstvo považuje úmysl prohledat misi v nepřítomnosti ruských zástupců za agresivní čin. Ministerstvo také varovalo USA před porušením imunity ruských diplomatických misí, protože v opačném případě bude Moskva nucena reagovat recipročně.

Rusku se nelíbí ani to, že USA pohrozily prohledáním sanfranciského konzulátu a bytů jeho zaměstnanců.

Témata:  Rusko USA diplomacie Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy