reklama

Vysoká koncentrace toxického minerálního arzénu byla nalezena v podzemních vodách pod obrovskými částmi Pákistánu, což znamená, že existuje až 60 milionů lidí, u kterých hrozí vážné riziko otravy arsenem z kontaminované vody.

Nový výzkum zveřejněný v časopise Scientific Advances, ze kterého cituje server IFL Science, se zaměřil na vzorky získané v letech 2013 až 2015 z téměř 1 200 čerpadel podzemní vody v pákistánském údolí kolem řeky Indus, který bývá považován za jednu z kolébek civilizace.

Obzvláště alarmující situace panuje v oblastech na jihu a východě této jihoasijské země. Mnoho vzorků vody obsahovalo více než 200 mikrogramů arzénu na litr. Nejvyšší zaznamenané hodnoty byly dokonce 500 mikrogramů na litr. Z podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je přitom nebezpečná koncentrace už 10 mikrogramů na litr a cokoliv vyšší než 50 mikrogramů na litr by mělo být považováno za akutní nebezpečí.

„Toto je alarmující číslo, které demonstruje naléhavou potřebu otestovat všechny studny pitné vody v oblasti planiny kolem řeky Indus," uvedl hlavní autor studie Joel Podgorski, geofyzik ze švýcarského Federálního institutu vodních věd a technologií (EAWAG).

Otrava arzénem přitom není žádná legrace. Příznaky akutní otravě mohou zahrnovat zvracení, bolest břicha, průjem, necitlivost a pocity brnění. Dlouhodobé vystavení dokonce i nízkým koncentracím může způsobit poruchy jater, ztrátu funkce kardiovaskulárního systému a ledvin, vývojové vady, neurotoxicitu, diabetes a různé formy rakoviny.

Příčina kontaminace je přirozená. Arzén se vylučuje z hornin a sedimentů, přičemž malé množství se rozpouští v podzemních vodách v důsledku povětrnostních vlivů. Anorganické soli arsenu jsou zcela bez chuti a bez zápachu a jsou pro člověka extrémně toxické.

Kontaminace podzemních vod arzénem je rozšířeným problémem v řadě zemí, včetně USA, Argentiny, Chile, Mexika a dalších asijských zemí, jako je Čína, Indie a Bangladéš. Jen v Bangladéši je podle WHO ohroženo až 45 milionů lidí, kteří jsou vystaveni nebezpečně vysokým koncentracím arsenu.