Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly v Brenneru se neplánují, počet uprchlíků klesá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Brenner (Itálie) - Hraniční kontroly v Brennerském průsmyku prozatím nebudou. Oznámili to dnes ministři vnitra Itálie a Rakouska Angelino Alfano a Wolfgang Sobotka po společné schůzce. O kontrovezním opatření uvažovala Vídeň pro případ, že by se proud uprchlíků po uzavření balkánské trasy stočil přes Itálii a Alpy.

K úplnému uzavření hranice by podle dubnového prohlášení rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila mohlo dojít "v extrémním případě", kdyby Itálie umožnila běžencům putovat svým území svobodně dál do střední Evropy.

Dnes ale rakouský ministr vnitra řekl, že se v posledních týdnech počty uprchlíků díky práci italských úřadů dramaticky snížily, a kontroly v Brenneru proto nejsou potřeba.

Plány Vídně na přísnější hraniční kontroly na klíčové spojnici mezi Itálií a Rakouskem kritizovala mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová či předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který hovořil dokonce o politické katastrofě pro Evropu.

Témata:  Rakousko Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy