Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy NATO s Ruskem se vyostřují. Týká se to protiraketového štítu

NATO
NATO
Foto: NATO

Moskva - Budování protiraketového štítu v Evropě je jasné porušení odzbrojovacích dohod, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Moskva nevěří NATO, že systém není namířen proti Rusku.

"Teď, po rozmístění prvků protiraketové obrany (v Evropě), budeme nuceni přemýšlet o tom, jak odstranit hrozby vznikající vůči národní bezpečnosti Ruské federace," prohlásil Putin podle agentury TASS na poradě s představiteli obranného průmyslu v černomořském letovisku Soči na jihu Ruska.

Prezident upozornil, že Rusko neustále upravuje plány výstavby svých ozbrojených sil podle měnící se mezinárodní situace. Tu podle něj budování amerického štítu zhoršuje.

Zdroj: YouTube

Američané klamou veřejné mínění, když tvrdí, že protiraketový štít je výlučně obranný systém a nijak neohrožuje Rusko, řekl Putin. "Nic podobného, není to obranný systém, ale součást jaderného strategického potenciálu USA, přenesená na periferii," prohlásil ruský prezident.

Připomněl také argumenty, že štít má ochránit USA a jejich evropské spojence před hrozbou jaderného útoku z Íránu. "Kde jsou teď íránské jaderné hrozby? Neexistují. Ale vytváření protiraketové obrany pokračuje," dodal.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí již ve čtvrtek označila rozmístění amerických protiraketových střel v Rumunsku za porušení dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Rusko podle velitele strategických sil Sergeje Karakajeva hodlá do roku 2022 plně přezbrojit na modernější mezikontinentální rakety, které mají umět pronikat současnou i budoucí americkou protiraketovou obranou.

Témata:  Vladimír Putin Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy