Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět komentuje test KLDR, podle státníků jsou na stole všechny možnosti řešení

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Peking - Severní Korea dnes provedla svůj šestý jaderný test od roku 2006. Prezident Ruska a Číny se shodli na tom, že jejich cílem je nadále Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby Rada bezpečnosti OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce a urychlila prosazování těch stávajících.

Kolem 5:30 SELČ zaznamenaly seizmologické služby Číny, Jižní Koreje a USA dva otřesy v KLDR, z nichž první měl podle Číny sílu 6,3, stupně a druhý 4,6 stupně. Krátce před testem zveřejnila KLDR snímky vůdce Kim Čong-una při inspekci bomby. 

"Oba vůdci se shodli, že cílem je Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Chtějí pokračovat v těsných jednáních a spolupráci, aby novou situaci vyřešili," uvedla agentura Nová Čína ze setkání čínského a ruského prezidenta. Ti se sešli na okraj summitu zemí BRICS.

Již dříve uskutečnění testu kritizovala ministerstva zahraničí Ruska a Číny. Zkoušku důrazně odsoudil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Poslední severokorejské kroky jsou lehkovážné a znamenají nepřijatelnou hrozbu pro mezinárodní společenství," uvedla Mayová v prohlášení. Připomněla, že o situaci na poloostrově tento týden diskutovala s japonským premiér Šinzóem Abem a že se s ním shodla na tvrdém přístupu vůči KLDR, a to včetně sankcí. Britský ministr zahraničí Boris Johnson sdělil, že na stole jsou nyní všechny možnosti a žádná z těch vojenských není snadná.

Americký prezident Donald Trump v ranním tweetu sdělil, že KLDR ohrožuje bezpečnost USA. Poškozuje podle něj i zájmy svého spojence Číny, "která se sice snaží pomoci, ale bez valného výsledku".

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová test označuje za nepřijatelnou provokaci a vážné ohrožení regionální i světové bezpečnosti. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil zkoušku za další zjevné porušení mnoha rezolucí RB OSN. Alianci podle něj znepokojuje destabilizační chování, jímž Pchjongjang ohrožuje světovou bezpečnost.

Témata:  Severní Korea Vladimír Putin Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy