reklama

Tisíce migrantů se po uzavření Džungle v Calais pokoušejí dostat do Británie na trajektech z španělského přístavu Bilbao. Informují o tom britské servery Daily Mail nebo Express s odkazem na španělská média. Policie zastavila v tomto roce v přístavu na baskickém pobřeží 1,765 lidí, kteří se pokoušeli dostat do Británie, To je pětkrát větší číslo než v roce 2016, informuje Daily Mail

Malé tábory tvořené stany vyrostly poblíž terminálu trajektů, pod dálnicemi u opuštěných nemovitostí, informovala španělské média. Většina migrantů, kteří tu žijí, pochází z Albánie, ale najdou se tu také zoufalí uprchlíci ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Mnozí se pokoušeli nalodit lodě společnosti Brittany Ferries, které plují třikrát týdně do Portsmouthu a přepravují většinou britské rekreanty.

Každý den policie v přístavu zastavuje přistěhovalce, kteří se pokoušejí dostat na osobní trajekty nebo do nákladních kontejnerů. Například v pondělí policie chytila 26 pasažérů, kteří se pokoušeli nalodit trajekty a kontejnerové lodě. Policie už v reakci na zvýšené počty zadržených posílila hlídky, nainstalovala nové kamery a snímače pohybu a zpevnila ploty.

Přibližně 100 přistěhovalců, převážně mladých albánských mužů, kterým je méně než 18 let, žije ve stanech pouhých 300 metrů od trajektového terminálu, informovali noviny El Pais. Používají dalekohled, aby sledovali policejní hlídky a zjistili, které kontejnery jsou prohledávány. Důstojníci používají senzory k detekci lidí ve velkých přepravních kontejnerech. Policie ale prohledává také auta, karavany a nákladní automobily.

Vstup do přístavu v Bilbau není trestným činem. Migranti ale mohou být předáni oddělení imigrace národní policie a mohou být vyhoštěni ze Španělska. „Někdy se schovají v kontejnerech dvakrát ve stejný den. Zvýšili jsme naše bezpečnost a kontroly tak, aby průchod byl uzavřen všem, kteří nezaplatili jízdné,“ popisuje jeden z policistů, který v přístavu hlídkuje. „Je to těžká práce a zhoršuje se to. Albánští přistěhovalci se liší od uprchlíků.Přicházejí s telefony a dostatečným množstvím peněz, které vydrží týdny, a fungují jinak,“ vysvětluje.

Ředitel dopravní společnosti Brittany Ferries Roberto Castilla doplnil, že ve Velké Británii bylo zatčeno 66 přistěhovalců poté, co vystoupili z trajektů, které dorazily z Bilbaa, 35 z nich bylo posláno zpět do Španělska. „Zbytek byli nezletilí nebo lidé z válečných zón, kteří požádali o azyl,“ upřesnil. Není známo, kolik migrantů se do Británie dostalo úspěšně, aniž by bylo chyceno. Místní noviny El Correo popisují vývoj jako „problém prvního řádu".

Nejmenovaný zdroj řekl listu El Correo, že došlo k „významnému nárůstu počtu pokusů o přístup k lodím", a dodal, že „intenzivně hlídáme místa s větším rizikem, protože na dálnicích a v opuštěných budovách jsme zaznamenali malé osady.“