Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea instaluje další zařízení systému THAAD, má bránit proti Kimovi

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea brzy instaluje na svém území zbývající čtyři odpalovací zařízení amerického protiraketového systému THAAD. Oznámení přichází den poté, co KLDR provedla svůj šestý a zatím nejsilnější test vodíkové bomby.

Baterie THAAD sestává ze šesti odpalovacích zařízení, která jsou schopna odpálit až 48 antiraket, dále z řídících jednotek, radaru a dalších prvků.

Rozmístění systému protiraketové obrany THAAD povolila bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje. Dvě odpalovací zařízení byla instalována na sklonku dubna krátce před nástupem prezidenta Mun Če-ina. Ten pak zprovoznění zbývajících částí protiraketového štítu zmrazil, dokud se nevyhodnotí dopad zařízení na životní prostředí.

Analýzu dokončilo ministerstvo obrany minulý měsíc a konstatovalo v ní, že dopad dosavadních odpalovacích zařízení v oblasti Songdžu na životní prostředí je omezený.

"Zbývající odpalovací zařízení budou brzy dočasně nasazena po konzultacích Jižní Koreje a USA tak, aby čelila pokračující jaderné a raketové hrozbě ze strany Severní Koreje," uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany, které citovala jihokorejská agentura Jonhap. Zařízení by měla být instalována na jihu země, v oblasti Songdžu, kde už dvě taková zařízení jsou.

Nasazení systému THAAD v minulosti kritizovaly Čína a Rusko, které se mimo jiné obávají, že by radary štítu mohly sledovat i jejich vojenské aktivity.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy