Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko chce usměrnit Kima, nabídlo se jako prostředník pro jednání o krizi kolem KLDR

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím/Bern/Berlín - Skupina sedmi nejvyspělejších světových ekonomik (G7) v prohlášení uvedla, že Severní Korea musí zcela opustit svůj jaderný program a dodržovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Ke zlepšení prosazování již existujících sankcí vyzvala dnes britská premiérka Theresa Mayová. Jako prostředník jednání o krizi kolem KLDR a jejího jaderného programu se dnes nabídlo Švýcarsko.

"Severní Korea musí okamžitě a plně dodržovat příslušné rezoluce Rady bezpečnosti OSN a opustit veškerý svůj jaderný a balistický program," uvedla v prohlášení skupina G7. Dokument vydala Itálie, který nyní G7 předsedá, podepsali ho ale i lídři Kanady, Francie, Německa, Japonska, Británie, USA a také zástupci Evropské komise a Evropské rady.

Ke zlepšení prosazování již existujících sankcí vyzvala Británie. "Jak už včera (v neděli) dala premiérka jasně najevo..soustředíme se na spolupráci s partnery, abychom zvýšili tlak na Koreu a našli diplomatické řešení této krize," řekla dnes také novinářům mluvčí Mayové.

Podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta Německo a Francie požádá EU o jednání, na němž by se zvážila možnost uvalení přísnějších sankcí vůči KLDR. "Je to výhradně Severní Korea, její vedení a prezident Kim, kdo je zodpovědný za tuto provokaci," řekl na tiskové konferenci Seibert. Dodal, že německé ministerstvo zahraničí si opět předvolá severokorejského velvyslance.

Jako prostředník jednání o krizi na Korejském poloostrově se nabídlo Švýcarsko. "Už je opravdu čas si sednout ke stolu a jednat," řekla dnes na tiskové konferenci švýcarská prezidentka Doris Leuthardová.

"Myslím, že v nadcházejících týdnech bude mnohé záležet na tom, jaký vliv budou mít v této krizi USA a Čína," řekla také Leuthardová. Dodala, že Švýcarsko a Švédsko by mohly hrát podpůrnou roli. Konkrétně by mohly nabídnout místo pro setkání zástupců zúčastněných zemí, například ministrů zahraničí. "Protože twitter opravdu není adekvátním nástrojem," řekla také švýcarská prezidentka.

Témata:  Severní Korea G7 Švýcarsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy