Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt bude opět cvičit s armádou USA, poprvé už za pět dní

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Káhira - Společná cvičení tak začnou znovu po šesti letech. Podle agentury AP to oznámila egyptská armáda. Vojenskou spolupráci s Egyptem omezil bývalý americký prezident Barack Obama, Donald Trump seškrtal Egyptu vojenskou pomoc.

Cvičení s názvem Zářivá hvězda začne 10. září a potrvá deset dní, sdělil mluvčí egyptské armády, která bojuje hlavně s islamisty na Sinajském poloostrově.

Počátek dvakrát ročně konaných společných cvičení spadá do roku 1981. Obama je ale odložil v roce 2011, když povstání v Egyptě svrhlo dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka.

Trump chválí Egypt jako klíčového spojence v boji proti terorismu. Minulý měsíc se ale rozhodl zamítnout Káhiře vojenskou pomoc v hodnotě 95,7 milionu dolarů (2,1 miliardy korun) a další podporu ve výši 195 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) odložit. Washington tak prý chce Káhiru potrestat za nerespektování lidských práv a demokratických norem.

Egyptské ministerstvo zahraničí odpovědělo, že rozhodnutí USA lituje. V očích Káhiry jde o "chybné posouzení povahy strategických vztahů, které obě země po desetiletí spojují".

Témata:  Egypt USA cvičení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy