Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číně navzdory: USA rozmístí další části protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Foto: mda.mil

Soul - Americká armáda instaluje od čtvrtka v oblasti Songdžu na jihu Jižní Koreje zbývající čtyři odpalovací zařízení protiraketového systému THAAD. Proti tomu opět protestuje Čína.

Systém má podle Soulu a Washingtonu posílit obranné kapacity Jižní Koreje před hrozbou ze strany Severní Koreje, která v neděli provedla v pořadí již šestou zkoušku zbraně hromadného ničení - vodíkové pumy.

Dvě zařízení THAAD už v oblasti Songdžu jsou. Byla instalována na sklonku dubna krátce před nástupem jihokorejského prezidenta Mun Če-ina do úřadu. Dle čerstvé zprávy ministerstva životního prostředí jsou dopady dosavadních odpalovacích zařízení omezené.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang dnes upozornil, že Peking je nadále proti rozmísťování systému THAAD. Podle něj to zvýší napětí na Korejském poloostrově a ohrozí strategické a bezpečnostní zájmy Číny a dalších zemí.

Témata:  Jižní Korea Čína EuroZprávy.cz protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy