Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Irma narušil let papeže Františka, ten zamířil do Kolumbie

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bogotá - Papež František dnes odletěl na svou první návštěvu Kolumbie. Zdrží se do neděle a navštíví několik měst. Úřady očekávají na akcích s hlavou katolické církve asi 4,5 milionu lidí. Na bezpečnost bude dohlížet přes 30.000 policistů.

Papež František do Bogoty dorazí odpoledne místního času (pozdě večer SELČ), oficiální program mu začíná ve čtvrtek. Jde o první návštěvu hlavy katolické církve v zemi za více než 30 let. Naposledy byl v Kolumbii, kde se ke katolické víře hlásí asi 70 procent obyvatel, papež Jan Pavel II. v roce 1986 a před ním Pavel VI. v roce 1968.

Papež František, jehož cesta se koná pod heslem "Udělejme první krok", se v Kolumbii setká s lidmi, které postihl konflikt mezi vládními vojsky a gerilou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC).

Oficiální program své páté cesty do Latinské Ameriky zahájí osmdesátiletý František, původem z Argentiny, ve čtvrtek v Bogotě. Ráno místního času (16:00 SELČ) pozdraví Kolumbijce venku na náměstí a poté se setká s prezidentem Juanem Manuelem Santosem. V pátek papež zavítá do města Villavicencio, kde by se měl pod jeho vedením uskutečnit Akt smíření v souvislosti s loňským ukončením konfliktu mezi povstalci a armádou.

Papež by měl v Kolumbii také beatifikovat kolumbijského kněze Pedra Ramíreze, jehož zavraždil rozlícený dav během povstání v Bogotě v roce 1948, a biskupa Jesúse Jaramilla. Toho v roce 1989 unesli a zabili povstalci z ELN. Oba budou beatifikováni v pátek ve městě Villavicencio.

Papežův let z Říma musel být odkloněn od původní trasy kvůli hurikánu Irma, který se pohybuje nad Karibikem.

Témata:  Papež František Kolumbie Vatikán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy