Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země EU už si rozdělily 28 tisíc uprchlíků. Česko podle Bruselu kvótu naplní

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Mezi země EU má být přerozděleno 160 tisíc uprchlíků, kteří jsou v Itálii a Řecku. Program byl schválen v září 2015 a zatím se podařilo přesunout jen 27.695 lidí. Soudní dvůr EU dnes zamítl žaloby Slovenska a Maďarska na povinné kvóty.

Tempo plnění programu se v posledních měsících zrychluje. "Od února bylo průměrně přemísťováno 2700 osob měsíčně," upozornil komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Z Řecka bylo přesunuto 19.244 osob, z Itálie 8451.

Na dva roky plánovaný program skončí za 20 dní, pak do něj nebudou zapojováni noví žadatelé o azyl. Státy si ale budou muset rozebrat ještě několik tisíc lidí, kteří se do té doby do programu dostanou. V Řecku nyní čeká na přerozdělení okolo 2800 lidí a komise podle Avramopulose předpokládá nárůst přibližně na 4800. Do nyní nejzatíženější Itálie migranti také stále přicházejí, registrováno je zatím asi 4000 těch, kdo mají na účast v programu právo.

Komise proto čeká, že všechny členské státy EU splní svou povinnost a to včetně Česka, Polska a Maďarska, které se ovšem odmítají na programu podílet. některé země, jako Malta, Lotyšsko či Finsko už své závazky naopak splnily či se k tomu blíží.

Evropská pobřežní a pohraniční stráž už podpořila vrácení 8606 občanů třetích zemí neoprávněně pobývajících v EU, agentura i členské země by ale v této oblasti měly ještě udělat více. Dohoda s Tureckem, která loni prakticky uzavřela takzvanou balkánskou migrační trasu, stále funguje, vyplývá z dnes zveřejněných údajů. Do Řecka v průměru přijíždí jen 75 osob denně a tak hlavní migrační trasou nadále zůstává námořní cesta přes centrální Středomoří.

Témata:  uprchlíci EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy