reklama

Věc se vrací Tribunálu, aby posoudil argumenty společnosti ohledně způsobilosti sporných slev omezit hospodářskou soutěž.

Komise v květnu 2009 uvedla, že Intel se pokoušel vytlačit svého jediného vážného konkurenta firmu Advanced Micro Devices (AMD) z trhu, když výrobcům počítačů nabízel slevy v případě, že budou většinu čipů kupovat od něj. Pokutu za tento postup Intelu stanovil Brusel na 1,06 miliardy eur, což byla v té době rekordní výše.

Podle Evropské komise zneužívala společnost Intel v období od října 2002 do prosince 2007 svého dominantního postavení na celosvětovém trhu s procesory x86. Podíl společnosti Intel na trhu činil zhruba 70 procent. Společnost Intel poskytovala slevy čtyřem hlavním výrobcům počítačů (Dell, Lenovo, HP a NEC) za podmínky, že od ní budou nakupovat veškeré nebo téměř veškeré své procesory x86.

Intel se nicméně bránil tím, že komise některá fakta špatně interpretovala a jiná ignorovala. Podal proto na komisi žalobu k lucemburskému Tribunálu, který je jako součást Soudního dvora EU druhým nejvyšším soudem v Evropské unii.

Tribunál v roce 2014 pokutu potvrdil, Intel se však proti tomuto rozhodnutí odvolal. Loni toto odvolání podpořil generální advokát Soudního dvora EU Nils Wahl, který dospěl k závěru, že případ je zapotřebí přezkoumat.

Dnešní rozhodnutí by mohlo ovlivnit antimonopolní spory. Google v červnu dostal od komise pokutu 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení, protože ve svém vyhledávači zvýhodňoval jiný vlastní produkt. Před rokem komise rozhodla, že Irsko v minulých letech poskytovalo společnosti Apple neoprávněné daňové výhody dosahující až 12 miliard eur a že má neoprávněnou podporu vymoci zpět.