Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci v žádném případě nechtějí z EU, řekla premiérka Szydlová, chce ale debatovat o její budoucnosti

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polsko nepřistoupí na žádné diskuse o polexitu, tedy odchodu z EU. Prohlásila to dnes polská premiérka Beata Szydlová s tím, že Varšava je připravena na "těžkou, ale nezbytnou" debatu o budoucnosti Evropské unie.

Polská opozice vytýká vládě konzervativní a euroskeptické strany Právo a spravedlnost (PiS), že svým počínáním vytlačuje zemi na okraj EU a chystá půdu pro odchod země ze společenství.

"O polexitu nemůže být řeči, jak se pokouší tvrdit některé kruhy," řekla Szydlová na poradě s velvyslanci. "Není o tom řeč, není žádný takový nápad a vláda nikdy nepřistoupí na to, aby hovořila a myslela na odchod Polska z EU. Jasně to říkám," zdůraznila Szydlová.

Polská vláda podle premiérky čeká na přizvání ke konstruktivní debatě o budoucnosti EU, aby předložila své návrhy. Je skeptická ohledně koncepce takzvaného tvrdého jádra či dvourychlostní unie. Debata by ani neměla vést k "výběru mezi federalistickou vizí evropského superstátu, anebo euroskeptickými národními egoismy", uvedla Szydlová. Polsko je také rozhodně proti "koncepci inteligentního protekcionalismu, prosazovaného v mnoha státech západní Evropy", dodala.

Szydlová v srpnu označila za arogantní výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Polsko se v Evropě dostává do izolace. Premiérka si dnes postěžovala, že "s přinejmenším částí členských států se zachází způsobem, který může narušit základní principy EU", konkrétně jde o "respektování svrchovanosti ve vnitřních věcech členských států".

Témata:  Beata Szydlová Polsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.