Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán zpustošil i ostrov Anguilla: Vypadá jako po jaderném výbuchu, Britové pod palbou kritiky

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Miami/Londýn - Americké letecké společnosti kvůli očekávanému úderu hurikánu Irma připravují rozsáhlé rušení letů. Omezení, která ovlivní i letecké spojení Miami s Evropou, začnou platit od pátku. Na karibském ostrově Anguilla, který je britským zámořským územím, napáchal hurikán Irma "těžké a místy kritické" škody.

Pro aerolinky ve Spojených státech bude chystané velké rušení letů již druhé v krátké době. Na konci srpna totiž musely odříct tisíce spojů kvůli hurikánu Harvey, který zasáhl Texas, trasa dalších několika tisíc letů pak musela být kvůli živlu přesměrována.

Společnost American Airlines sdělila, že se v sobotu a v neděli chystá zrušit všechny lety z letišť v Miami, Fort Lauderdale, Fort Myers, Sarasota a West Palm Beach. Již v pátek chce odříct lety do Miami z Evropy a Jižní Ameriky.

Aerolinky American Airlines rovněž oznámily, že z Floridy k usnadnění odjezdu nabízí základní jednosměrnou letenku za 99 dolarů (2160 korun). Podobné akce mají i ostatní společnosti, stejnou cenu na nepřestupní letenku nabízí například JetBlue, Delta pak zastropovala cenu z Floridy a ohrožených oblastí na 399 dolarů (8700 korun). Delta přitom na internetu vyvolala pobouření, když jedna z uživatelek na twitteru informovala o zvýšení ceny středečního letu z Miami do Phoenixu z 547 dolarů (11.900 korun) na 3258 dolarů (71.000 korun).

Londýn čelí kritice

Kromě Anguilly utrpělo velké škody i Britské Panenské ostrovy, naopak na ostrově Montserrat není devastace tak značná. Britské karibské ostrovy Turks a Caicos, kde žije asi 30.000 lidí, by měla bouře zasáhnout ještě dnes. Británie vyslala postiženým ostrovům na pomoc loď královského námořnictva se 40člennou posádkou tvořenou námořníky a armádními inženýry.

"Anguilla je zcela zničená. S hurikány jsme se už sžili, ale tento se co do síly vymykal," řekla rozhlasové stanici BBC Radio 4 místní právnička Josephine Gumbsová-Connerová. Ostrov, kde žije asi 16.000 obyvatel, podle ní vypadá jako po výbuchu jaderné pumy.

Dodala, že je zklamaná z pomalé reakce britské vlády. "Na (francouzské části karibského ostrova) Svatý Martin se Francouzi postarali, aby na místě byli vojáci, tak aby pomoc přišla včas a byla účinná. V našem případě se tak nestalo," dodala. Se stejnou kritikou přišla také bývalá zástupkyně Británie a EU v Anguille Dorothea Hodgeová.

Podle místních úřadů zahynul na ostrově Anguilla jeden člověk. Duncan v této souvislost mluvil o "nepotvrzených zprávách o řadě úmrtí".

Témata:  Florida Velká Británie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy