Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán poslal Junckerovi dopis, Maďarsko prý není zemí, která měla kolonie a není tak ani imigračním státem

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Premiér Maďarska Viktor Orbán vzkázal do Bruselu, že se jeho země nepodvolí tlaku Evropské komise ohledně přijímání uprchlíků. Orbán poslal jejímu předsedovi Junckerovi dopis.

O něm dnes informuje agentura MTI, Orbán v něm napsal, že Junckerova "interpretace solidarity neodpovídá ani právu EU ani historickým tradicím Maďarska".

"Maďarsko na rozdíl od některých jiných velkých členských států EU nemá koloniální minulost," uvedl Orbán. V této souvislosti pak napsal, že imigrační země mají povinnosti, které plynou právě z jejich koloniální minulosti. "Maďarsko není imigrační zemí a nechce se jí stát," zdůraznil maďarský premiér v dopise, který MTI poskytl Orbánův mluvčí Bertalan Havasi.

Orbán s poukazem na plot postavený na hranicích se Srbskem a Chorvatskem připomněl, že jeho země se na řešení migrační krize podílí efektivní ochranou svých a tím i unijních hranic.

Zdůraznil, že Maďarsko nemůže akceptovat, aby bylo přinucováno ke změně svého postoje. "Interpretace principu solidarity uvedená ve vašem dopise v podstatě není ničím jiným než požadavkem, aby se Maďarsko přeměnilo v imigrační zemi proti vůli maďarských občanů. To podle mého názoru není solidarita, ale donucování," citovala MTI z dopisu.

Orbán se také pozastavil nad Junckerovým spojováním migrační otázky s kohezními fondy. "Takové spojení neexistuje a ani ho evropské právo neumožňuje," napsal.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy