Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský tisk: Babiš chce vládnout, vyhne se tak vězení

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava/Praha - Slovenský list Denník N ve svém dnešním komentáři rozebírá vydání předsedy ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Prý má spočteno, že nejlepší šanci vyhnout se vězení nemá před soudem, ale tím, že na soud nakonec ani nedojde.

"Do voleb se o jeho případu nerozhodne a do nového parlamentu bude opět zvolen. Tím se jeho imunita obnoví a řízení proti němu se zastaví do dalšího hlasování již nového parlamentu o opětovném zrušení imunity," uvedl deník.

Podle listu, pokud bude mít Babiš štěstí, politické a parlamentní poměry v Česku se mezitím radikálně změní a k trestnímu stíhání vydán již nebude. "K tomu potřebuje, aby jeho hnutí vyhrálo volby tak, aby bez něj nešlo sestavit žádnou vládu nebo aby mohl koalici sám sestavovat s pomocí krajní pravice a levice - strany dnes kovaného českého nacionalisty Tomia Okamury a komunistů," napsal list.

Všichni mají podle komentátora jasno v tom, že Babišovo ANO není standardní strana, ale osobní majetek tohoto oligarchy. "Standardní strana by podobný problém vyřešila tím, že by obviněného lídra vyměnila za jiného. V případě jediného majitele to ovšem nejde," napsal list.

Babiš a předseda poslanců hnutí ANo Jaroslav Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Okolnosti dotace prověřuje také Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

Témata:  Andrej Babiš noviny a tisk Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy