Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán nechce měnit migrační politiku, kvóty označil za nemorální

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že Budapešť nemá v úmyslu měnit svou migrační politiku. A to navzdory verdiktu Evropského soudního dvora, který ve středu zamítnul žalobu Maďarska a Slovenska na povinné uprchlické kvóty.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu EU zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli údajným procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy rovněž hlasovaly proti. Soud EU ale potvrdil platnost programu přerozdělování.

"Rozhodnutí soudu musíme vzít na vědomí, protože nesmíme ohrožovat základy EU - respektování zákona je základem EU. To rozhodnutí soudu ale není důvodem k tomu, abychom měnili svou politiku, která migranty odmítá," řekl dnes Orbán v rozhovoru s maďarským státním rozhlasem.

Premiér zopakoval, že spojovat migrační otázky s kohezními fondy je "nemorální" a podle něj v rozporu s evropským právem. Politický boj tak podle Orbána bude pokračovat i po zamítnutí žaloby.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó už ve středu prohlásil, že pro Budapešť je rozsudek nepřijatelný, avšak "skutečná bitva teprve začíná", protože Maďarsko si chce zajistit, že "nikdo se nebude moci usadit v Maďarsku proti vůli maďarského lidu". "Toto (soudní) rozhodnutí ohrožuje bezpečnost a budoucnost celé Evropy," řekl Szijjártó.

Předsedkyně polské vlády Beata Szydlová prohlásila, že Polsko bude i nadále odmítat přijímat uprchlíky na základě unijního přerozdělovacího mechanismu. "Byla jsem přesvědčená, že takové rozhodnutí padne, ale to vůbec nemění postoj polské vlády vůči migrační politice," uvedla. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky soudní rozhodnutí nic nemění na tom, že kvóty nejsou funkční.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy