reklama

Americké úřady dnes zesílily výzvy k evakuaci obyvatel ostrovů Florida Keys, které leží na jihu Floridy. Podle Národní meteorologické služby už se tam dokonce účinky blížícího se hurikánu projevily, když tam dorazil vítr o rychlosti asi 106 kilometrů za hodinu. Během několika hodin se na Floridě očekávají vydatné deště.

"Ještě není pozdě opustit (Florida) Keys!!! Stále máte čas dnes ráno odejít! Prosím, Keys nejsou bezpečné," varuje na twitteru národní meteorologická služba. Upozorňuje také obyvatele ostrovů Florida Keys, že hurikán Irma je extrémně nebezpečný a že jeho vnější okraje už přinesly silný vítr na jih Floridy.

Podle předpovědi má hurikán zasáhnout Florida Keys v neděli ráno místního času a postupovat na sever podél západního pobřeží Floridy. Vydatné deště mají trvat až do pondělního rána místního času. V některých místech by mohlo napadnout více než 38 centimetrů srážek.

Úřady evakuovaly ostrov Barbuda kvůli blížícímu se hurikánu Jose, který míří do severovýchodního Karibiku. Jeho intenzita se přibližuje pátému stupni hurikánové škály, provází ho vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Informoval o tom deník The Guardian.

Téměř všichni ze 1400 obyvatel ostrova Barbuda byli evakuováni na sousední ostrova Antigua. Hurikán Jose by měl Barbudu zasáhnout už dnes. Poté se očekává, že se jeho směr stočí více na sever, kde už by podle amerického Národního střediska pro hurikány neměl ohrozit žádné ostrovy.

Ostrov Barbuda byl přitom tento týden z 90 procent zpustošen hurikánem Irma, který si na ostrově vyžádal jednu oběť.

Varování kvůli hurikánu Jose bylo vydáno i pro další ostrovy na východě Malých Antil, včetně ostrova Svatý Martin. Ten byl rovněž zdevastován hurikánem Irma a zemřelo na něm několik lidí.