reklama

Vzdaly se kurdským silám na konci srpna poté, co irácká armáda extrémisty vytlačila z města Tal Afar ležícího na východ od Mosulu. Ženy a děti nebudou obviněny z žádných zločinů a pravděpodobně budou poslány do svých domovských zemí, uvedly zdroje z irácké armády.

Celkem 1333 žen a dětí pochází ze 14 zemí, hlavně ze střední Asie, Ruska a Turecka. Některé z nich jsou původem i z Japonska a Jižní Koreje.

Do Iráku a Sýrie přicestovaly do samozvaného kalifátu IS desítky tisíc cizinců. Území ovládané IS se za poslední dva roky vlivem tažení iráckých a syrských sil povážlivě zmenšilo.

"V Ázerbájdžánu jsme nemohly praktikovat své náboženství. Nemohly jsme nosil nikáb (závoj zastírající tvář), protože rozvědka měla své lidi všude," uvedla Fajrúz, která původně pochází z Dagestánu. "Dozvěděly jsme se, že v Iráku byl zaveden islám, přijely jsme sem a viděly, že je to pravda. Vedly jsme své životy jako muslimky a byly jsme šťastné, dokud nepřiletěla válečná letadla, která všechno zničila," dodává.

Uvedla dále, že Tal Afaru s ostatními ženami žily od počátku roku 2015. O násilnostech páchaných IS prý nic nevěděly. Ženy ve městě žily až do srpna, kdy irácké síly spustily operaci na osvobození města.