Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili se snaží vycestovat z Polska na Ukrajinu, neúspěšně

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Varšava/Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor Michail Saakašivili se dnes opakovaně a zatím bezvýsledně pokusil proniknout na Ukrajinu, jejíž občanství z rozhodnutí Kyjeva ztratil.

Když pokus odcestovat vlakem z polského Przemyślu do ukrajinského Lvova nevyšel, dorazil Saakašvili autobusem na silniční přechod Medyka-Šehyni. Neuspěl ani tam.

V Przemyślu byl na pokyn z Kyjeva zadržen mezinárodní rychlík ukrajinských státních železnic, v němž chtěl nejprve Saakašvili vycestovat na Ukrajinu. Mluvčí ukrajinské společnosti Ukrzaliznycja oznámila, že ve vlaku se nachází "osoba bez dokladů potřebných ke vstupu do země". Saakašvili je v Kyjevě v nemilosti kvůli ostré kritice vlády prezidenta Petra Porošenka.

Bývalý gruzínský prezident, který je ve vlasti stíhán pro údajné překročení pravomocí, byl nedávno zbaven ukrajinského občanství a už v roce 2015 ztratil i občanství gruzínské. Porošenko původně Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora. Později ale gruzínský exprezident Porošenka tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům. Saakašvili se s ním rozešel a založil na Ukrajině vlastní politickou stranu. Zpráva o odebrání ukrajinského občanství ho zastihla v cizině.

Rychlík spojující Przemyśl s Kyjevem měl mít po přejezdu polsko-ukrajinské hranice první zastávku ve Lvově, kde původně chtěl Saakašvili vystoupit. Hranici ale souprava nepřekročila, protože vedení ukrajinských železnic ji ještě na polském území zadrželo. Pokud prý Saakašvili vlak neopustí, ostatní cestující dostanou k dispozici autobusy, které je na místo určení dopraví.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy