Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové volili členy zastupitelstva, účast byla nízká

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusové dnes volili poslance místních zastupitelstev, nejvyšší představitele 16 autonomních republik a oblastí a v doplňovacích volbách i několik členů Státní dumy, federálního parlamentu. Kandidátky sestavilo 42 politických stran, ale suverénním favoritem je stejně jako v minulých letech vládní strana Jednotné Rusko.

Centrální volební komise nemá žádné informace o incidentech, které by hlasování vážněji narušily, oznámila agentura TASS. Účast voličů byla podle očekávání nízká, podle předběžných neúplných odhadů se pohybovala pod 30 procenty.

Komplikace se podle ruské ombudsmanky Elly Pamfilovové objevily v hlavním městě, kde prý lidé často ani nevěděli, kam jít volit. Odpoledne se v Moskvě volební účast pohybovala pod deseti procenty. O osudu šéfky moskevské volební komise Valentiny Gorbunovové prý bude rozhodnuto po volbách.

Média informují o lokálních incidentech, mnohdy kuriózních. V jedné z moskevských čtvrtí muselo být hlasování zrušeno, když volební komise popletla urny doručené z místních okrsků. V Saratovské oblasti se na volební urně objevilo velké logo Jednotného Ruska.

Témata:  Rusko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy