Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Norsku začaly parlamentní volby, šance pravice a levice jsou vyrovnané

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - V Norsku dnes začaly parlamentní volby. Průzkumy během uplynulého roku sice favorizovaly spíš opoziční Dělnickou stranu Jonase Gahra Störeho, s oživením norské ekonomiky ale podpora pravicové koalice premiérky Erny Solbergové znovu stoupla.

Zatímco šéfka Konzervativní strany Höyre Solbergová se prezentuje jako záruka pokračujícího ekonomického růstu, labouristický vůdce Störe slibuje, že posílí sociální stát, ovšem za cenu opětovného zvýšení daní.

Podle posledního průzkumu deníku Aftenposten by čtveřice pravicových stran mohla obsadit těsnou většinu 85 poslaneckých míst ve 169členném Stortingu. Středolevé strany si v průzkumu připsaly zisk 77 křesel.

Zbylých sedm mandátů připadlo Straně zelených, která se označuje za nezávislou a je připravena vyjednávat s kýmkoli kromě protipřistěhovalecké Strany pokroku, která byla poslední čtyři roky ve vládě.

První prognózy výsledků se podle norského deníku Verdens Gang objeví dnes krátce po 21:00 SELČ. Na konečné výsledky se ale tentokrát bude čekat déle. Nová bezpečnostní opatření totiž nařizují, že všechny hlasy musejí být sečteny jak ručně, tak elektronicky.

Témata:  Norsko volby Erna Solbergová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy