Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina stíhá Saakašviliho za incident na hranicích, premiér spustil ostrou kritiku

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - Ukrajinská policie stíhá Michaila Saakašviliho a jeho stoupence, kteří v neděli bývalého gruzínského prezidenta dopravili přes odpor policie na ukrajinské území. Saakašviliho dnes ostře kritizoval předseda ukrajinské vlády Volodymyr Hrojsman.

Saakašvili se v neděli dvakrát neúspěšně pokusil o přechod polsko-ukrajinských hranic, než ho dav jeho stoupenců prakticky na rukou přenesl na ukrajinské území na polsko-ukrajinském hraničním přechodu Medyka-Šehyni. Stoupenci gruzínského politika přitom prorazili policejní kordon a zranili údajně jedenáct policistů a pět pohraničníků.

Hrojsman incident na přechodu Šehyni označil za útok proti ukrajinské státnosti. "Zvlášť těžkou odpovědnost nesou ti, kdo si dovolili vztáhnout ruku na naše chlapce, kteří chrání vlast a její hranice," napsal premiér na facebooku.

Po přechodu hranice se Saakašvili v neděli večer uchýlil do západoukrajinského Lvova. Ten je tradiční baštou ukrajinských národovců a počínání prezidenta Petra Porošenka sleduje s rostoucí nedůvěrou.

Příjezd Saakašviliho se pro Lvov stal velkou událostí. Okázalou večeři pro bývalého oděského gubernátora v neděli uspořádal lvovský starosta Andrij Sadovyj, tělesnou ochranu Saakašviliho zajišťují veteráni dobrovolnického praporu Donbas. O dalším postupu se nyní Saakašvili radí se svými spolupracovníky.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko Volodymyr Hrojsman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy