Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec krize? Slovenská koalice podepsala dodatek ke koaliční smlouvě

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Předsedové tří vládních stran na Slovensku dnes podepsali dodatek ke koaliční smlouvě, politická krize tak zřejmě končí. Podle medií z ní vyšli vítězně premiér Robert Fico a jeho sociální demokraté (Smer-SD).

Slovenská národní strana (SNS) po překvapivém vypovězení koaliční smlouvy, která upravuje priority vládních stran a principy jejich vzájemné spolupráce, nejprve požadovala přípravu nového dokumentu. Později ovšem ustoupila a spokojila se pouze s dodatkem.

SNS vyvolala krizi v koalici po propuknutí aféry ohledně přerozdělování evropských dotací, kvůli které po tlaku premiéra Fica podal demisi ministr školství Peter Plavčan. SNS na jeho místo navrhla bývalou šéfku Prognostického ústavu Slovenské akademie věd Martinu Lubyovou.

SNS sice po rezignaci Plavčana začala otevřeně kritizovat ministra sociálních věcí a generálního manažera Směru-SD Jána Richtera, minulý týden se ale poslanci SNS při hlasování ve sněmovně nepřidali k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry Richterovi.

Témata:  Slovensko Robert Fico Smer SD

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy