Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google se odvolal proti pokutě z Bruselu, podle Komise zneužíval své postavení na trhu

Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Foto: Google

Brusel - Společnost Google se odvolala proti verdiktu Evropské komise, která mu koncem června vyměřila rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (63,1 miliardy Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu.

Ze zjištění EK vyplynulo, že Google má ve všech 31 zemích Evropského hospodářského prostoru (EHP) dominantní postavení na trzích obecného internetového vyhledávání - většinou od roku 2008, v ČR pak od roku 2011.

Většinou tam podíl jeho vyhledávače přesahuje 90 procent a za dobu, kdy firma podle komise zneužívala svého postavení, vzrostla například jeho návštěvnost v Británii pětačtyřicetkrát, v Německu asi pětatřicetkrát.

Srovnávání prodejních nabídek firma nabízí ve 13 zemích EHP a návštěvnost těch konkurenčních se tam výrazně snížila v návaznosti na jejich horší umístění ve výsledcích vyhledávače Google.

Firmě, které je součástí skupiny Alphabet, komise nařídila, aby do 28. září s touto praxí skoncovala a ke konkurenčním srovnávačům cen se začala chovat stejně jako k vlastní službě.

Témata:  Google Evropská komise (EK) internet

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy