Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael má strach. Asad prý povolí Íránu vojenské základny v Sýrii

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Tel Aviv - Syrský prezident Bašár Asad podle izraelského ministra nejspíš povolí Íránu, aby zřídil na syrském území své vojenské základny, které by byly pro Izrael dlouhodobou hrozbou. Teherán odmítl jeho slova komentovat a Damašek na dotaz agentury Reuters o komentář nereagoval.

Asad může brzy Íránu poskytnout stejná práva jako Rusům, kteří letos v létě uzavřeli se Sýrií dohodu o dlouhodobém využívání vojenské základny v syrské provincii Latákíja.

"Právě v těchto dnech se Asad blíží podpisu dohody s Íránci, která by zakotvila dlouhodobou vojenskou přítomnost Íránu na syrském území," uvedl izraelský ministr Jisrael Katz, odpovědný za činnost zpravodajských služeb. Zdroj své informace nesdělil.

Írán má podle Katze dostat v Sýrii k dispozici námořní přístav a základny pro své letectvo a pozemní síly. "Hrozba pro Izrael, a nejen pro něj, je nad slunce jasná," poznamenal ministr.

Témata:  Izrael Sýrie Írán Bašár Asad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy