Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské válečné hry jsou přípravou na invazi? Šéf NATO poslal do Moskvy jasný vzkaz

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Brusel – Společné cvičení ruské a běloruské armády z názvem Západ 2017 i nadále vyvolává obavy u zemí západní Evropy, strach má ale především Ukrajina. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg proto Moskvu vyzval, aby umožnila monitorování těchto válečných her, které se mají uskutečnit v příštím týdnu. Informuje o tom server The Independent.

Rusko musí příští týden umožnit pozorovatelům NATO sledovat jeho vojenské cvičení poblíž pobaltských států, aby bylo zajištěno, že hry nebudou využity jako převlek nebo předvoj dalších agresivních opatření proti sousedům, řekl generální tajemník Severoatlantické aliance.

Jens Stoltenberg podle serveru The Independent uvedl, že Rusko musí při cvičení, do kterého se má zapojit více než 30 000 vojáků, přijmout pozorovatele NATO podle pokynů dohodnutých mezi oběma mocnostmi. Odmítl také tvrzení Moskvy, že se do cvičení Západ 2017 s Běloruskem zapojí méně než 30 000 vojáků. Tvrdí naopak, že Rusko počty „podhodnocuje" a „využívá mezery", aby se vyhnulo kontrole. Podle odhadů se do her může zapojit až 100 tisíc vojáků.

Stoltenberg také varoval, že podobná cvičení v minulosti byla využívána jako způsob, jak nacvičit invazi do jiných územích. Cvičení bude probíhat od 14. do 20. září nedaleko hranic některých členů NATO - Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska.

„Každý národ, tedy i Rusko, má právo cvičit své síly,“ přiznává Stoltenberg. „Problémem je to, že to nedělají transparentním způsobem. Již dříve jsme viděli, že Rusko používalo velká vojenská cvičení jako převlek nebo předvoj agresivních vojenských akcí proti sousedním zemím.“

Konkrétně zmínit napadení Gruzie v roce 2008 a anexi Krymu v roce 20014. „Takže vyzýváme Rusko k plné transparentnosti,“ dodal tajemník NATO. Ministr obrany Sir Michael Fallon pak dodal: „Myslím, že toto je největší cvičení za poslední čtyři roky, přes 100 000 ruských a běloruských jednotek se nyní nachází na hranicích NATO.“

Cvičení je podle něj připraveno tak, aby provokovalo Západ a otestovalo jeho síly. „A proto musíme být silní. Rusko nás zkouší a zkouší nás teď při každé příležitosti, vidíme stále agresivnější Rusko, musíme se s tím vypořádat,“ dodal Fallon.

Témata:  Ruská armáda Rusko Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy