reklama

"Zpřísňování sankcí nás netěší. Neusilujeme o válku," řekla stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová a zdůraznila, že severokorejský režim se dosud nedostal za bod, odkud není návratu.

Sankce mimo jiné zakazují export textilu. Ten byl loni druhou největší vývozní položkou KLDR po uhlí a dalších surovinách. Hodnota exportu podle údajů jihokorejských úřadů činila 752 milionů USD (16,4 miliardy Kč). Téměř 80 procent textilu bylo vyvezeno do Číny.

Rezoluce také zavádí zákaz vývozu zemního plynu a kondenzátů do KLDR. Vývoz ropy do země omezuje na úrovni za posledních 12 měsíců. KLDR také bude moci podle nových sankcí dovézt nejvýše dva miliony barelů ropných produktů ročně. Hlavním dodavatelem ropy do KLDR je Čína.

Součástí rezoluce je zákaz vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR. Zaměstnávání Severokorejců v zahraničí představuje důležitý zdroj financí pro vládu. "Režim tak nakonec přijde o další příjem ve výši 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard Kč) nebo i více ročně," uvedla Haleyová. V zahraničí podle ní pracuje 93.000 Severokorejců, jejichž výdělky režim vysoce daní.

Oficiální čínská tisková agentura Nová Čína dnes napsala, že Washington dělá chybu, když odmítá diplomatická jednání s Pchjongjangem. Spojené státy podle ní musejí "přejít od izolace ke komunikaci" tak, aby ukončily "nekonečnou smyčku" na Korejském poloostrově, kdy jaderné a raketové testy "vyvolají přísnější sankce a přísnější sankce vyvolají další testy".