reklama

"Evropa plující s větrem v zádech, Evropa, která plní své sliby, a Evropa, která chrání," podobnými slovy popisují lidé obeznámení s přípravou Junckerova projevu tón, který předseda Evropské komise zvolit.

Juncker podle nich své vystoupení pokládá za zásadní, kromě jiného také proto, že půjde o poslední podobný projev v "normálním" provozním roce komise. Příští rok touto dobou už totiž bude zbývat jen pár měsíců do voleb do Evropského parlamentu a unie se bude chystat na volební kampaň.

Po loňském roce, kdy byla EU v šoku z britského rozhodnutí odejít, nyní představitelé Evropské komise připomínají především panující pozitivní atmosféru. Brexit nepochybně zmíněn bude, Juncker však z rozhovorů s Londýnem nehodlá dělat centrální bod svého vystoupení.

Například místopředseda komise Maroš Šefčovič v pondělí v rozhovoru s novináři připomínal raději růst evropského hospodářství nebo mimořádně vysokou zaměstnanost. "V klíčových volbách zvítězili představitelé, kteří chtějí prohlubovat evropskou spolupráci. Evropané si více uvědomují výhody evropské spolupráce," upozornil Šefčovič a dodal, že v unii nyní panují velká očekávání především ohledně nového "francouzsko-německého motoru".

Právě francouzský prezident Emmanuel Macron patří k těm, kdo nyní hlasitě hovoří o prohlubování spolupráce především v rámci eurozóny, například její větší institucionalizací, třeba zřízením postu "ministra financí eurozóny", a větším demokratickým dohledem právě v rámci europarlamentu.

Podle Sophie Russackové z bruselského Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) bude cílem projevu snaha opět oživit debatu o budoucnosti unie a pobídnout premiéry a předsedy vlád členských zemí, aby se věci věnovali na svém prosincovém summitu.

"Junckerovou prioritou je zanechat dědictví, které se dotýká základních politických otázek, a které bude formovat další cestu unie. Proto se soustředí na svou vizi budoucnosti evropského projektu spíše než na výčet konkrétních návrhů," řekla ČTK Russacková. "Čekám projev plný vizí," dodala.

Podle informovaných představitelů šéf komise zdůrazní význam vlády práva v EU, neměl by však v této souvislosti jmenovat žádný konkrétní členský stát. Komise je ve vleklém sporu s Polskem a Maďarskem.

Možná přímo nevysloveným, přesto však citelným cílem Junckerova projevu má být naopak snaha překonat toto objevující se rozdělení mezi východní a západní částí unie. Několik zdrojů tak například potvrdilo, že šéf komise plánuje ve svém proslovu zmínit problém dvojí kvality potravin, což je téma, které dlouhodobě v Bruselu zmiňuje Česká republika a na které nedávno Junckera osobně upozornil také slovenský premiér Robert Fico.