Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili si vyslechl obvinění z nezákonného překročení hranic, hrozí mu až pět let

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Lvov - Ukrajinská pohraniční stráž dnes ve Lvově seznámili Michaila Saakašviliho s protokolem o nezákonném překročení hranic. Pokud by byl postaven před soud, hrozí mu pětileté vězení. Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor upadl v nemilost Kyjeva.

Grizínský exprezident se s pomocí svých stoupenců dostal na ukrajinské území přes polsko-ukrajinský pohraniční přechod Šehyni zablokovaný policií.

Podle policie dav Saakašviliho stoupenců zranil několik policistů a pohraničníků. Saakašviliho poradce David Sakvarelidze dnes oznámil, že policie zadržela dva aktivisty. Sakvarelidze zákrok označil za "masové politické represe".

Saakašvili se dnes s pohraničníky setkal v přítomnosti svých advokátů a novinářů ve lvovském hotelu, kde dočasně pobývá.

Saakašvili tvrdí, že mu při přechodu hranic ukrajinští pohraničníci odebrali pas, což ovšem ukrajinská oficiální místa popírají. Pas má pouze symbolický význam, protože prezident Petro Porošenko odejmul Saakašvilimu ukrajinské občanství.

Po odjezdu ze Lvova se chce Saakašvili vydat na cestu po Ukrajině, aby "shromáždil požadavky lidu", řekl dnes novinářům. Pak prý pojede do Kyjeva, aby seznam předal vládě. Proti prezidentovi ani premiérovi Volodymyru Hrojsmanovi prý osobně nic nemá. Vadí mu ale "zlodějna státní moci".

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy