reklama

Prezident se však výslovně nevyjádřil k tomu, zda jako součást příští vládní koalice vylučuje euroskeptickou a protiimigrační Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ).

Van der Bellen, exšéf rakouských Zelených, loni v prezidentských volbách coby proevropský kandidát porazil svého oponenta z FPÖ Norberta Hofera.

FPÖ loni potěšilo například rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii, ale později svou kritiku zmírnilo, když průzkumy jasně ukázaly, že jasná většina Rakušanů si přeje setrvání země v EU, poznamenala dnes agentura Reuters.

"Rakousko má i v budoucnu zůstat zemí v srdci Evropy, v srdci Evropské unie," prohlásil Van der Bellen ve svém dnešním projevu. Na dotaz, zda by bránil vstupu FPÖ do vlády, pak rakouský prezident odpověděl nepřímo a obecně. "Vždycky jsem jasně říkal, a za tím si stojím, a i dnes jsem myslím jasně řekl, že největší důraz kladu na to, aby mělo Rakousko proevropskou vládu," prohlásil.

Van der Bellen už dříve řekl, že by se bránil jmenování šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho kancléřem, pokud by jeho strana vyhrála volby.

Vítězství FPÖ je nyní velmi nepravděpodobné, protože jasným favoritem voleb jsou lidovci (ÖVP) ministra zahraničí Sebastiana Kurze. Druhé místo průzkumy slibují buď sociálním demokratům (SPÖ), nebo FPÖ.