Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský ústavní soud pozastavil platnost zákona o oddělení Katalánska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělský ústavní soud dnes pozastavil platnost katalánského zákona, který představuje jakousi dočasnou ústavu pro případ, že se pro samostatné Katalánsko lidé vysloví v referendu. Proti plebiscitu je většina obyvatel Katalánska a 60 procent všech Španělů.

Plebiscit plánuje autonomní oblast na 1. října i přesto, že zákon o jeho vyhlášení pozastavil ústavní soud už o víkendu. Španělská vláda kroky Barcelony považuje za protiústavní, o pravdivosti těchto tvrzení však justice ještě nerozhodla.

Zákon o přechodu Katalánska k samostatnému státu schválil ve čtvrtek tamní parlament, ve kterém mají většinu separatisté. Ústavní soud jej dnes označil za "příhodný pro autokratický režim", napsal španělský deník El País.

V pondělí v katalánské metropoli Barceloně volaly po nezávislosti statisíce lidí při oslavách tamního státního svátku. "Dnes jsme jasně a zřetelně dali najevo, že nás nezastaví žádný soudní příkaz," řekl na manifestaci předseda hlavní separatistické organizace ANC Jordi Sànchez. Nedávné průzkumy však ukazují, že v řadách samotných Katalánců má větší podporu setrvání v rámci Španělska.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy