Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojení funkcí? Junckerův plán změní rovnováhu v unii, myslí si analytik

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk/Brusel - Janis Emmanouilidis z bruselského Střediska evropských politik (EPC) se domnívá, že návrh Jeana-Claudea Junckera spojit funkce předsedy Evropské komise a šéfa unijních summitů by mohl ohrozit dělbu pravomocí a sílu komise. Juncker dnes tento plán představil ve svém projevu v Evropském parlamentu.

Juncker dnes představil své náměty na budoucí změny Evropské unie směřující k její větší akceschopnosti. Spojení obou pozic může posunout rovnováhu více směrem k Evropské radě, upozornil Emmanouilidis. Předseda Evropské rady, kterým je nyní Polák Donald Tusk, svolává summity prezidentů a předsedů vlád zemí bloku a také je řídí. Komise je pak podle unijních smluv strážcem pravidel EU a může přicházet s novými legislativními návrhy. „Evropa by byla snáze pochopitelná, kdyby loď řídil jeden kapitán," zdůvodnil svou představu Jucker.

Toto spojení by ale podle Emmanouilidise mohlo v lidech vyvolat dojem, že unie má nyní jakéhosi svého prezidenta. Vznikla by tak podle něj očekávání, která by dotyčný či dotyčná nebyl schopen naplnit bez dostatečně upravených pravomocí. Vlády zemí EU podle Emmanouilidise nevypadají v této chvíli připraveny na další sdílení své suverenity na unijní úrovni, které by ke smysluplnému rozšíření pravomocí bylo zapotřebí.

Předseda Junckerovy vlastní Evropské lidové strany (EPP) Joseph Daul v reakci na vystoupení šéfa komise podotkl, že EU musí být více otevřená a odpovědná svým občanům. „Je naší povinností jako evropské politické strany dostat EU blíže k občanům a lépe vysvětlovat její přínosy," uvedl v prohlášení. EPP podle Daula trvá na principu celoevropských lídrů volebních kandidátek v eurovolbách, tedy na systému, který posledně dostal Junckera do čela Evropské komise.

Frakce konzervativců a reformistů (ECR) v europarlamentu dnešní Junckerovy návrhy kritizovala. Její lídr Syed Kamal poukázal nejen na spojení obou čelných unijních pozic, ale také na plán rozhodovat o zahraniční politice a daních při hlasování většinově. „Junckerův plán znamená posun k evropskému superstátu krok za krokem," uvedl. Řeč podle něj znamená, že Juncker si přeje „vítr v plachtách", aby se mohl plavit směrem ke Spojeným státům evropským.

Podle šéfa liberální frakce ALDE Guye Verhofstadta je jasné, že občané EU chtějí v Evropě změny. Proto je podle něj dobrý další z Junckerových návrhů, tedy celoevropské volební lístky pro evropské volby. „Dáme naší demokracii kontinentální rozměr. Evropa je více než součet 27 národních demokracií," řekl. Silná unijní exekutiva podle něj potřebuje odpovídajícím způsobem silný europarlament.

Podle předsedy socialistické frakce v europarlamentu Gianniho Pittelly je současným problémem v řízení unie příliš velká váha Rady EU, tedy členských zemí, a časté používání jednomyslného hlasování. „Zrušme tabu. Musíme zrevidovat dominantní postavení Rady a zvýšit většinovou roli systému," podpořil také on Junckerovy návrhy.

Témata:  Jean-Claude Juncker Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy