Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autobusy přivezly bojovníky IS z Libanonu na syrské území

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek/Bejrút - Autobusy s bojovníky Islámského státu (IS) a jejich příbuznými, kteří byli evakuováni od libanonské hranice, dnes dorazily na území v Sýrii, jež ovládá IS. Ten předtím propustil vězněného příslušníka libanonského hnutí Hizballáh, informovala agentura Reuters.

Naplňuje se tak dohoda o ukončení bojů na syrsko-libanonském pomezí.

Teroristický IS na transfer přistoupil po své kapitulaci a zastavil tím boje proti syrské armádě a jejímu spojenci Hizballáhu na syrsko-libanonské hranici. Ze západu proti IS útočila také libanonská armáda. Na sklonku srpna islamisté přistoupili na dohodu, že se bezpečně přesunou do východosyrské provincie Dajr az-Zaur, kterou IS ještě kontroluje. Džihádisté si s sebou mohli vzít rodiny a lehké zbraně.

Konvoji 17 autobusů s přibližně 300 islamisty a stejným počtem jejich příbuzných ale zkomplikovala cestu po Sýrii mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. Ta bojuje proti radikálům právě na východě Sýrie a nemá zájem, aby tam dorazili další bojovníci IS. Koalice proto již na konci srpna poškodila nálety dopravní úsek mezi územím kontrolovaným syrskou vládou a IS.

Skupina autobusů se kvůli tomu dnes později rozdělila na dvě části a podle Reuters není jasné, zda na území ovládané IS dorazila všechna vozidla.

Témata:  Islámský stát Sýrie Libanon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy