Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bosně byly odkryty další dva hroby muslimských oběti války z 90. let

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Sarajevo - Ve dvou hromadných hrobech v oblasti Korićanske stijene v pohoří Vlašić a v regionu Vlasenica byly objeveny ostatky dalších obětí války v Bosně z první poloviny devadesátých let.

V hrobě objeveném v srpnu v oblasti Korićanske stijene bylo od zahájení exhumací nalezeno 13 shluků kostí. V zásadě jde o nekompletní kostry. Identifikace zatím nebyla možná, proto byly ostatky odvezeny do střediska v Tuzle k analýze DNA. Oznámila to mluvčí bosenského Ústavu pro pohřešované osoby Lejla Čengičová.

Hrůzný nález se podle vyšetřovatelů týká masakru, který v srpnu 1992 spáchal zásahový oddíl policie z města Prijedoru na severozápadě Bosny v rámci etnické čistky prováděné v této oblasti bosenskosrbskými silami. Postříleno tam tehdy bylo na 200 Muslimů.

Při předchozích exhumacích provedených v Korićanských stijenách v letech 2003 až 2013 byly objeveny ostatky 117 obětí. Nyní se ještě hledá zbylých 98 obětí, uvedla Čengičová.

Druhý hromadný hrob byl nalezen v regionu Vlasenica kolem stejnojmenného města na východě Bosny. Jeho zkoumání začalo tento týden v úterý a dosud byly exhumovány kompletní kostry deseti osob. "Myslíme si, že jde o bosňácké oběti zabité v roce 1992," citovala agentura AFP Čengičovou, která přepokládá, že mrtvých na tomto místě bude víc.

Podle údajů sdružení válečných obětí bylo během válečného konfliktu zabito přibližně 2600 Muslimů z vlasenického regionu, včetně samotného města. Z nich 1600 přišlo o život na začátku války v roce 1992 a 1000 na jejím konci v roce 1995 během srebrenického masakru.

Témata:  válka v Jugoslávii Bosna a Hercegovina válka na Balkáně muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy