Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odsouzený podvodník Shkreli vyhrožoval Clintonové, byl za to uvězněn

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

New York - Bývalý šéf jedné farmaceutické společnosti Martin Shkreli (34) půjde za mříže kvůli výhrůžce na adresu Hillary Clintonové. U veřejnosti neoblíbený podnikatel začátkem září na facebooku nabídl 5000 dolarů za pramen jejích vlasů, za což jej soudkyně ve středu poslala do vazby, neboť podle ní představuje nebezpečí pro veřejnost. Za mřížemi bude čekat na to, až soud v lednu stanoví výši jeho trestu v kauze podvodu.

Někdejší šéf společnosti Retrophin byl v srpnu usvědčen, že podvedl investory a okrádal svou bývalou firmu, aby jejími financemi vyplatil investorům zpět peníze. Během tohoto procesu, který trvá od roku 2015, mu byl soudem umožněn pobyt na svobodě výměnou za kauci pět milionů dolarů.

Teď ale Shkreli míří do vazby kvůli své výzvě na facebooku. Shkreliho právníci se sice odvolávali na ústavní dodatek chránící svobodu projevu a tvrdili, že slova byla míněna v nadsázce a že je smazal. Shkreli doprovodil výzvu dovětkem naznačujícím, že mu jde o testování DNA Clintonové.

"Toto je výzva k násilnému útoku za nabídku peněz. Na to se ochrana prvního dodatku nevztahuje," uvedla newyorská soudkyně Kiyo Matsumotová, podle níž není na Shkreliho výzvě nic humorného.

Shkrelimu se ve Spojených státech poprvé dostalo negativní veřejné publicity v roce 2015, kdy jako generální ředitel společnosti Turing Pharmaceuticals získal práva na prodej medikamentu na léčbu infekcí Daraprim a vzápětí zvýšil jeho cenu o 5000 procent.

Témata:  Hillary Clintonová Martin Shkreli USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy