Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prodloužila sankce kvůli Ukrajině, zavedla embargo vůči KLDR

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie dnes o dalších šest měsíců prodloužila sankce vůči 149 ruským a ukrajinským jedincům a 38 právnickým osobám spojeným s narušováním ukrajinské územní celistvosti. Rada EU v souladu s rezolucí OSN potvrdila přísnější opatření vůči KLDR kvůli raketovým a jaderným testům.

Rada EU, která zastupuje 28 členských států, v prohlášení uvedla, že režim sankcí se nezměnil. Z "černé listiny" ale podle ní byly vyškrtnuty čtyři osoby, které zemřely.

Sankce, spočívající ve zmrazení majetku a zákazu cestování, jsou součástí opatření, jimiž unie v roce 2014 reagovala na ruskou anexi Krymu a na dění v Donbasu. Kromě těchto individuálních sankcí uvalila EU na Rusko kvůli postupu v ukrajinské krizi především hospodářské sankce.

Sankce vůči KLDR zakazují například export druhé největší severokorejské vývozní položky, textilu, omezují dovoz ropy a zakazují vydávání nových pracovních povolení pro Severokorejce.

Témata:  EU protiruské sankce Severní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy