reklama

Ministr kultury Daniel Herman dnes jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. Na jejich 67. výročím setkání v Norimberku oslovil sudetské Němce "milí krajané", za což ho zhruba 3000 shromážděných odměnilo hlasitým potleskem.

Na úvod projevu předneseného v němčině ministr připomněl nacistické zločiny i násilnosti Čechů při poválečném odsunu německy mluvícího obyvatelstva. Vyjádřil také lítost nad těmito událostmi.

Herman také řekl, že identitu Čech, Moravy a Slezska po staletí utvářeli kromě Čechů i Němci, Židé, Romové a Poláci, kteří na jejich území žili. "Tragické události dvacátého století tyto svazky narušily, zpřetrhaly a některé definitivně zničily," uvedl ministr a připomněl nacistický program likvidace Židů a Romů.

"Vztahy mezi Čechy a Němci pustošily zločiny nacionálních socialistů, které se děly ve jménu německého národa vůči národu českému. Ale to nebyl konec. Neboť touha po pomstě a po odplatě za tyto válečné zločiny na sebe vzala hrůznou podobu ve zločinech ze strany části českého obyvatelstva vůči německy mluvícím spoluobčanům na sklonku války," řekl Herman. Odsoudil přitom uplatňování kolektivní viny.