Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět jedná o KLDR. Macron telefonoval s Putinem, Tillerson žádá přijetí nových opatření

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Moskva – Kvůli poslednímu raketovému testu spolu telefonicky jednali ruský prezident Vladimir Putin a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Politici se shodli, že je třena najít diplomatické řešení situace na Korejském poloostrově. 

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson varoval, že režim v Pchjongjangu svými vojenskými testy ohrožuje celý svět a že členové Rady bezpečnosti OSN se proti němu sjednocují.

„V prvé řadě spolupracujeme s našimi spojenci v regionu, Jižní Koreou a Japonskem. Spoluprací s nimi a dalšími demokratickými partnery pokračujeme v budování jednotného postoje RB OSN, potažmo mezinárodní iniciativy, která brání naše hodnoty a usiluje o bezpečnější svět," uvedl šéf americké diplomacie.

Po noční raketové zkoušce, při které pravděpodobně raketa středního doletu Hwasong-12 proletěla nad Japonskem, vyzval Tillerson všechny státy světa, aby přijaly „nová opatření" proti KLDR.

Pochybnosti o účinnosti sankcí však vyjadřuje například Rusko, jehož prezident Putin dnes o problému telefonoval s Emmanuelem Macronem. O telefonickém rozhovoru dvou lídrů informoval Kreml. Podle něj oba prezidenti odsoudili „provokaci" Pchjongjangu a shodli se na potřebě diplomatického řešení, i v podobě přímých rozhovorů.

Situaci na Korejském poloostrově dnes bude od 21:00 SELČ projednávat RB OSN. Americký diplomat Robert Wood řekl, že jeho země chce vyzkoušet všechny diplomatické cesty pro zastavení jaderného a raketového programu KLDR. „Nevylučujeme žádnou možnost,... momentálně pracujeme na diplomatické strategii," řekl Wood. USA podle něj rovněž chtějí zacelit veškeré skulinky v sankčním programu. „Sankce zatím nemohly mít takový dopad, jaký bychom si představovali, což pramení ze skutečnosti, že ještě nejsou plně zapracované," uvedl Wood.

Témata:  Severní Korea USA Vladimír Putin Emmanuel Macron Rex Tillerson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy