Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlament autonomního iráckého Kurdistánu nechce odložit referendum o nezávislosti

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl (Irák) - Parlament autonomní oblasti iráckého Kurdistánu se dnes postavil proti možnému odkladu referenda o nezávislosti. Toto rozhodnutí se již předem očekávalo. Vláda v Bagdádu s referendem nesouhlasí a označila ho za protiústavní.

Informovala o tom agentura AFP. S datem referenda stanoveným na 25. září souhlasilo 65 zákonodárců. Opozice poprvé za dva roky hlasování parlamentu bojkotovala.

Hlasovat o nezávislosti plánují iráčtí Kurdové ve své autonomní oblasti a v několika sporných regionech. O vznik nezávislého státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozparcelovaly koloniální mocnosti. Oblast obydlená Kurdy je v důsledku toho rozdělena hlavně mezi dnešní Turecko, Irák, Írán a Sýrii.

Proti referendu se kromě Bagdádu staví i Ankara a Teherán; Turecko a Írán se obávají, že vývoj v Iráku posílí separatistické tendence Kurdů na jejich území. K posunutí termínu referenda Kurdy vyzval i Washington, který se obává, že to ovlivní boj proti Islámskému státu, do nějž jsou kurdské milice zapojeny. Referendum naopak podpořil Izrael.

Irák má 28 milionů obyvatel a Kurdové z nich tvoří necelou pětinu. Autonomii získali po válce v Perském zálivu v 90. letech.

Témata:  Kurdové Irák referendum

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy