Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie varuje: Teroristé hrozí útoky na železnicích, mohli by vykolejovat vlaky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Paříž - Generální ředitelství francouzské policie (DGPN) se obává, že by teroristé mohli v Evropě přejít k vykolejování vlaků. Je proto nutné zvýšit viditelnou přítomnost bezpečnostních sil na místech spojených s dopravou, především na nádražích.

"Vzhledem k nedávné výzvě džihádistické propagandy vykolejovat vlaky je nutné zvláštní pozornost věnovat každé informaci o proniknutí nebo pokusu o sabotáž v objektech spojených s vlakovou dopravou," uvádí se v příslušném telegramu, který ředitelství rozeslalo.

"Je důležité zdůraznit nedávné výzvy teroristických organizací zaměřené na 'osamělé vlky' a podněcující k vykolejování vlaků, zakládání lesních požárů nebo ke způsobování otravy potravinami v Evropě," píše dále DGPN.

Na místech spojených s dopravou má být více viditelných policistů. Jde o to zvýšit odstrašující účinek na těchto místech. To samé se týká i turistických a kulturních zařízení, kde může při útocích přijít o život velké množství lidí.

V souvislosti s případy zabíjení najížděním auty do lidí dokument vyzývá "správce vozových parků, personální ředitele a řidiče", aby neprodleně oznamovali veškeré krádeže vozidel.

Témata:  terorismus Francie železnice vlaky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy