Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znepokojení rusko-běloruským cvičením Zapad 2017 je oprávněné, myslí si generál Pavel

Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Tirana - Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel se zúčastnil každoroční konference vedoucích vojenských představitelů členských států aliance, jejíž uspořádání letos připadlo Albánii. Prohlásil, že znepokojení z nynějších rusko-běloruských manévrů Západ 2017 je důvodné.

Podle něj lze v tomto cvičení spatřovat "vážné přípravy na velkou válku". NATO zvyšuje úsilí obnovit s Ruskem přímou komunikaci mezi armádami, aby se zabránilo "jakýmkoli nezamýšleným důsledkům případných incidentů během těchto cvičení," prohlásil český generál.

Manévry běloruských a ruských jednotek Západ 2017 začaly ve čtvrtek v Bělorusku a na západě Ruska a potrvají do 20. září. Znepokojeny jsou jimi především Polsko a tři pobaltské země Estonsko, Litva a Lotyšsko.

Podle organizátorů se do manévrů zapojí necelých 13.000 mužů. Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová však uvedla, že jde o záměrnou nepravdu, jejímž cílem je vyhnout se povinnosti pozvat zahraniční pozorovatele. Podle ní se cvičení zúčastní až 100.000 vojáků.

Minsk ale podle agentury TASS oznámil, že na manévry do Běloruska přicestovali pozorovatelé z Estonska, Litvy, Lotyšska, Norska, Polska, Švédska a Ukrajiny.

Témata:  Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) Ursula von der Leyen Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy