Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belehradem prosli homosexuálové, průvodu se zúčastnila i lesbická premiérka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bělehrad - Srbskou metropolí dnes prošel pochod homosexuálů. Zúčastnila se i premiérka Ana Brnabičová, která se otevřeně hlásí k tomu, že je lesbička. Nejsou hlášeny žádné střety s odpůrci Gay Pride.

Účastníci pochodu nesli tradiční duhové vlajky, balónky a transparent s nápisem "Za změnu". Mnozí se s premiérkou zdravili a fotografovali se s ní. "Mým vzkazem tady dnes je, že vláda respektuje všechny občany," uvedla Brnabičová. "Chceme vyslat signál, že různorodost naši společnost posiluje," citovala ji agentury AP.

Prezident Aleksandar Vučić odmítl na dnešní akci přijít, i když byl pozván. Na průvod dohlížely policejní jednotky i vrtulníky. Úřady také v předstihu uzavřely centrum metropole kovovými zátarasy. Pravicoví odpůrci shromáždění demonstrovali s transparenty, ale s účastníky Gay Pride se nestřetli.

První srbský Gay Pride v roce 2001 poznamenaly násilnosti a v roce 2010 se u příležitosti pochodu zranilo více než 100 lidí, když policie zasahovala proti pravicovým skupinám a fotbalovým chuligánům. Několik podobných akcí homosexuálů pak úřady zakázaly. Tradice Gay Pride se následně obnovila až v roce 2014.

Témata:  Srbsko homosexuálové lesby

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy