Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Globální dluh je možná o 284 bilionů korun vyšší, než se uvádí

Americký dolar (USD)
Americký dolar (USD)
Foto: Pixmac

Londýn - Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) upozorňuje, že globální dluh je možná až o 13 bilionů dolarů (284 bilionů Kč) vyšší, než se uvádí. Tradiční účetní postupy totiž neberou v úvahu finanční deriváty.

Finanční deriváty se používají k zajištění obchodních transakcí a dluhopisů v cizích měnách.

Hlavní obavy spočívají v propadu likvidity podobnému tomu, jaký nastal za poslední finanční krize u swapů a forwardů, což jsou nejrozšířenější finanční deriváty.

Částka 13 bilionů dolarů přesahuje souhrnný bilanční dluh 10,7 bilionu USD, který podle záznamů měly ke konci letošního března firmy a vlády mimo Spojené státy. Skutečnost, že se tyto měnové deriváty podle současných pravidel neobjevují v bilanci finančních a nefinančních institucí znamená, že se ví jen velmi málo o tom, kde se tento dluh nachází.

Témata:  dluhy finance ekonomika USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy