Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muzeum špionáže ve Washingtonu vystaví cepín, kterým byl zřejmě zabit Trockij

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Mezinárodní muzeum špionáže ve Washingtonu získalo do svých sbírek další zajímavý exponát. Jde o cepín, kterým pravděpodobný sovětský agent zabil v Mexiku jednoho z bolševických vůdců Lva Trockého.

Vražednou zbraň spolu s tisíci dalšími historickými předměty daroval floridský sběratel, podnikatel a spisovatel H. Keith Melton, který patří mezi zakladatele muzea. Nyní instituci předal svou úplnou soukromou kolekci, která je podle agentury AP největší svého druhu na světě.

Sbírka zahrnuje přes 5000 věcí souvisejících s činností rozvědek. Perlou kolekce je cepín, jímž Trockého 20. srpna 1940 v mexické metropoli smrtelně zranil na hlavě Ramón Mercader. Melton tvrdí, že po zbrani pátral 40 let. Nakonec ji získal od dcery správce muzea mexické policie, který zbraň dostal jako dar po odchodu do důchodu.

Trockij byl v roce 1917 po Leninovi druhým mužem bolševické revoluce v Rusku. Jako kritik Stalina ale později upadl v nemilost a v Mexiku žil v nuceném exilu. Katalánec Mercader, který podle všeho spolupracoval se sovětskou tajnou službou, po propuštění z mexické věznice odjel v roce 1960 do SSSR, kde obdržel titul hrdina Sovětského svazu.

Jistý sovětský činitel Meltonovi zase poskytl kus amerického špionážního letadla U2, které Sověti sestřelili nad svým územím v roce 1960. I tento cenný exponát muzeum návštěvníkům ukáže. Melton daroval rovněž "vítěznou vlajku", kterou se chystali vztyčit kubánští exulanti, kdyby se zdařila invaze po jejich vylodění v Zátoce sviní v roce 1960.

Témata:  špionáž muzea historie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy