Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina Slováků je pro národní suverenitu země v EU, chtějí také chránit křesťanství před islámem

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Zachování národní suverenity Slovenska v EU podpořilo v červenci 68 procent z více než tisícovky respondentů. Pro prohlubování evropské integrace se vyslovila zhruba třetina (35 procent) dotazovaných. Vyplývá to ze studie bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO), jehož výsledky zveřejnila socioložka IVO Oľga Gyárfášová.

Podle socioložky ovšem více než dvě pětiny respondentů, kterým je blízké zachování národní suverenity, současně zastávají stejný názor na prohlubování evropské integrace.

"Přitom aktuální mantra premiéra (Roberta Fica), 'jádro EU', předpokládá více integrace, což na druhé straně znamená oklešťování národní suverenity členských států v rámci evropského společenství," uvedla Gyárfášová na svém blogu. Dodala, že chvályhodnou ambici patřit "do první ligy EU" by bylo vhodné naplnit obsahem, který by byl srozumitelný i pro běžné lidi.

Většina Slováků (63 procent) se v průzkumu vyslovila také pro ochranu křesťanství před islámem a 54 procent podpořilo všeslovanskou vzájemnost a víru v jednotu slovanských národů. Naopak liberální demokracie, multikulturalismus, otevřenost k etnickým menšinám a podpora kulturní rozmanitosti jsou blízké jen zhruba třetině obyvatel Slovenska. Zhruba každý sedmý respondent (15 procent) uvedl, že mu je blízký autoritářský režim a koncentrace moci v rukou silného vůdce.

Podle Gyárfášové mnoho výzkumů již v minulosti poukázalo na to, že pro Slovensko je charakteristický odměřený postoj vůči národnostním menšinám, cizincům a celkově vůči jakékoliv "jinakosti".

Témata:  Slovensko EU průzkumy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy